Stilte kan oorverdovend zijn. Vroeger had ik altijd de t.v. aan als ik alleen thuis was. Misschien gaf geluid mij het gevoel van aanwezigheid en reuring. Of misschien raakte de stilte mij te diep. Stilte om je heen geeft geen rust als je geen rust van binnen heb. Wanneer je zorgen hebt, verdrietig of wanhopig bent kan stilte oorverdovend zijn.

Zelfs een zen muziekje op de achtergrond is beter dan complete stilte. Stilte tijdens meditaties, yoga en mindfullness is daarom niet altijd fijn en kan je eerder uit balans brengen dan rust geven. Soms moet je dus werken aan het vinden van stilte.

Het is daarom ook niet erg om te constateren dat je stilte tijdens je yoga/ meditatie sessie moeilijk vindt. Zie het als een uitnodiging van jezelf om op zoek te gaan naar je innerlijke rust.

Puberteit en geluid

Mijn dochter maakt haar huiswerk bijna altijd met muziek aan. Zo herkenbaar! Ik kan mij niet herinneren dat ik vroeger huiswerk in stilte maakte. Het zal ook wel bij de leeftijd van pubers horen. Een fase waarin er van alles met en om je heen gebeurd. Herkenbaar? Deze fases hebben we wel vaker in ons leven en wat een herrie kan het dan soms in je zijn.

Met name fases waarin er veel veranderd in je leven. Zelfs 1 grote verandering kan alles op z’n kop zetten waardoor er veel in je gevoelsleven gebeurd. De scheiding gaat niet alleen om het feit dat hij een ander heeft. Ongelukkig zijn terwijl je alles schijnbaar hebt is het waard om niet te negeren. En je ontslag heeft niet alleen te maken met financiele onzekerheid. Wederom een fase van de “puberteit”. Een fase van identiteit, jezelf vinden en verdwalen, herrie in heel je wezen en stilte wat ver te zoeken is.

Weerstand door stilte

Voordat je stilte kunt toestaan, heb je allerlei gevoelens ervaren en alle gedachtes die erbij horen. Vooral het gevoel van weerstand, van negatieve gedachtes, van boosheid en teleurstelling. Wat is nou hetgeen dat je verdringt met geluid? De aanwezigheid van gezelligheid en drukte houd je tegen om te voelen. Wat wil je perse niet voelen? Wat zou er gebeuren als je dat toestaat?

Allerlei vragen die van alles teweeg kunnen brengen. Het toestaan van je gevoel en je gedachtes onder begeleiding, dat is nou precies waarvoor je bij mij terecht kunt.

Ik wens je stilte. Ik wens je rust in je hart en hoofd.

Liefs, Gladys